Bulgaristan

Vize, oturum ve vatandaşlık gibi her türlü Bulgaristan konsolosluk işlemi ile ilgili faaliyet gösteren Eurasia Global Visa Services, yılların tecrübesi ile biriken deneyimin altyapısını oluşturduğu güvenli ve geniş hizmet yelpazesi ile hizmet veriyor. Ankara, Bursa, İzmir ve İstanbul ofislerimizden yüzyüze gerçekleştirilebilen Bulgaristan vizesi ile ilgili tüm ayrıntılara çağrı merkezimiz aracılığı ile telefon üzerinden de ulaşabiliyor. Bulgaristan vize ve konsolosluk işlemleri için ayrıntılı bilgi sunmak amacıyla hazırlanan internet sitemiz üzerinden işlemler için talep edilen evraklar öğrenilebilir, vize türleri ile ilgili en güncel bilgilere ulaşılabilir.

BULGARİSTAN VİZESİ

90 günü aşmayan kısa süreli Bulgaristan vize işlemleri Türkiye’de yetkilendirilen aracı kurumlar tarafından yapılır. Türkiye’de bulunan resmi Bulgaristan Konsolosluk ve Büyükelçilik gibi temsilciliklerinde doğrudan kişilerden başvuru kabul edilmeyen kısa süreli Bulgaristan vizeleri için hazırlanması gerekli olan belgelerin eksiksiz ve hızlı bir şekilde tamamlamak içinse vize merkezlerinden danışmanlık hizmeti alınması tavsiye edilir.

Bulgaristan’a seyahat planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu ülkeye gidebilmeleri için öncelikle seyahat amaçlarını belirleyerek vize başvurusu için hazırlık yapmaları gerekir. Bu ön hazırlık talep edilen vizenin aksilik olmaması için gerekli bir önlemdir. Turistik, Ticari, Aile Ziyareti, Öğrenci, Şoför ve Transit Bulgaristan vize türlerinde yapılabilen kısa süreli başvuruların her birinde ayrı türlerde belgelerin hazırlanması gerekir. İlgili Bulgaristan Konsolosluğuna iletilecek olan başvuru dosyasında eksik, hatalı veya yanlış belge olmadığı sürece işlemler yapılan değerlendirmeler sonucunda işlemler çoğu zaman belirlenen zaman süresi içerisinde kısa sürede tamamlanır.

“D” vize olarak isimlendirilen 90 günü aşan Bulgaristan ziyaretlerinde ise takip edilmesi gereken aşamalar ve süreç daha uzun sürebiliyor. İşlemler Türkiye’de yapılan başvuru ile başladıktan sonra Bulgaristan’da alınacak Bulgaristan Oturum İzni ve Oturum Kartı ile devam eder. Uzun süreli vize çeşitlerinden bu ülkede eğitim görmek isteyen öğrenciler, emekliler, bir şirket açan veya şirket temsilciliği açacak olanlar, eski göçmenler veya evlilik veya ebeveynlik gibi aile birleşimi amacıyla başvuru yapanlar yararlanabiliyor. Bulgaristan “D” vize alanların belirli bir süre için ülkede yaşama hakları olur. Bazı durumlarda ise ülke kanunlarının belirlediği şartlar karşılandığında Bulgaristan vatandaşlığı için başvurma hakkı da olabiliyor.   

BULGARİSTAN KISA SÜRELİ VİZE ÇEŞİTLERİ

Bulgaristan’a yapılacak seyahatlerde ülkede 90 günden az bir süre kalmak planlanıyorsa Kısa süreli vizelerden birine başvuru yapmak gerekir. Hangi vizeye başvuru yapılacağı gezi öncesinde belirlenmeli. Bu karar hangi vizeye başvuru yapılacağını netleştirir. Ülkeye kayak merkezine, deniz kıyısına, kültürel amaçlarla veya şans oyunları oynamak için gidilecekse Bulgaristan Turistik Vize’ye başvuru yapılmalı.

Teknik ismiyle “C” tipi olarak da adlandırılan kısa süreli vize ticari bir amaçla, yani bir iş görüşmesi, fuar, toplantı veya konferansa katılım amacıyla alınacaksa ise Bulgaristan Ticari Vize başvurusu yapılmalı. 15 günlük olarak verilen Bulgaristan kısa süreli vizeleri, ülkede yaşayan bir arkadaş, akraba veya aile üyesinin davetiyle gidildiğinde bir davetiye alma zorunluluğu gerektiriyor. Bu gibi durumlarda Bulgaristan Ziyaret Vizesi alınmalı. Alınan vizeler kendi amacına göre kullanmalı. Örneğin, turistik gezi amacıyla Bulgaristan’a gidenlerin çalışma hakları olmaz.

BULGARİSTAN OTURMA İZNİ

Bir ülkede uzun süreli konaklama olacağı zaman özel statülü bir vize olarak tanımlanan “D” tipi vizeye başvurulur. Bulgaristan “D” vize de ülkede 90 günden fazla konaklamak isteyen kişiler için başvurunun yapılması gerektiği en doğru tercih olacaktır.

D vizenin bir diğer ismi Oturum Vizesidir. Zira Bulgaristan’a bu izin türü ile giriş yapıldığında uzun süre konaklama hakkı da kazanılmış olur. Ülkeye giriş yapıldıktan sonra yapılacak başvuru ile Bulgaristan Oturma İzni ve bu hakkın verildiğini kanıtlayan Bulgaristan Oturum Kartı alınır. Verilen kart, Bulgaristan’ın yaptığı ikili anlaşmalar çerçevesinde, sahibine bazı komşu ülkelere vizesiz gidiş hakkı da verir.  Hatta ülkenin kanunlarında belirlenen şartlar karşılandığında, bazı “D” vize türlerinde daha uzun bir süre sonra Bulgaristan vatandaşlığı için başvuru hakkı da verir.  Bulgaristan Oturum Vize türleri belirli süreler için verilir. Üç ve altı ay ile bir yıllık olarak başvuranlar verilen ülkede yaşama izninin süresi, eğer ikamet sürecekse, bitmeden yenilenmeli.

Bulgaristan “D” vize çeşitlerine başvuru yapılırken de ülkeye gidiş amacının büyük bir önemi bulunuyor. Çünkü başvuru yapılırken hazırlanması gereken belgeler de bu duruma göre şekillenecek. Bulgaristan’da uzun süre kalma ihtimali olan birkaç durum olabilir. Bunlardan biri Erasmus programı kapsamında veya öğrenci olarak gitmeye düşünenlerdir. Bu kişiler Bulgaristan Öğrenci Vizesine başvuru yapmaları gerekir. Aynı şekilde artık çalışmayan Türkiye vatandaşı olanlar da kolayca Bulgaristan’da emeklilik durumlarını kanıtlayarak oturum sahibi olabilirler.

Avrupa Birliği’ne üye bir ülke olan Bulgaristan, iş geliştirme açısından da önemli kolaylıklar sunuyor. Ülkede bir şirket kuranlar veya bir şirketin temsilciliğini açanlar da Bulgaristan Oturum Kartı alabiliyor. Bu hakkın tanındığı diğer durumlar ise akrabalık ilişkileriyle ilgili. Bir Bulgaristan vatandaşı ile evlenenler, çocuğu bu ülkenin vatandaşı olanlar veya eski yıllarda Bulgaristan vatandaşı olup Türkiye’ye göç edenler de Bulgaristan Oturum İzni başvuru şartlarını karşılıyor. Üstelik bu ülkede Oturum Kartı alan kişiler, Bulgaristan Aile Birleşimi nedeniyle kendi aileleri için de Bulgaristan “D” vize başvurmanın yolunu açmış oluyor.

BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞI

Bulgaristan için en karmaşık sürece sahip olan ve tamamlanması en çok süre alan işlem vatandaşlık hakkı kazanmaktır. Ancak imkânsız da değil. Bulgaristan vatandaşı olmak beraberinde pek çok avantaj da getiriyor. En önemlisi ise ülkenin Avrupa Birliği’ne üye olması…  Bu ülkenin pasaportu alındığında ise sadece dünyada 150’den fazlaya seyahat etme hakkı kazanılmış olmuyor, ayrıca Schengen Bölgesi’nde yer alan ülkelerde de çalışma ve yaşama imkânı da alınmış olur. 

Bazı türlerde uzun süreli Bulgaristan “D” vizeye sahip olmak, gelecek yıllarda bazı şartlar karşılanması koşuluyla vatandaş olmaya da fırsat verir.  Bir Bulgaristan vatandaşı ile evlendikten sonra Aile Birleşimi ile alınan Oturum İzni sonrasında takip edilen süreçte veya Türkiye’ye farklı tarihlerde göç eden eski Bulgaristan vatandaşları veya akrabaları bu hakkı talep edebiliyor.

Aile Birleşimi ve kaybedilen haklar, Bulgaristan vatandaşlığı için en önemli kriterler arasında yer almasına rağmen bu durumun dışında kalan bir durum da bulunuyor. Bu ise “vatandaşlık satın almak” olarak tanımlanan durum ile gerçekleşebiliyor.

Ülkeye yatırım yapan Türkiye vatandaşları belirli şartlar karşılandığında vatandaşlık alabiliyor. Bu süreçte kişi ülkeden satın alacağı belli miktardaki Tahvil Bonosu ile alacağı Yatırımcı Sertifikası ile vatandaşlık sürecini başlatabiliyor. Oturum İzni ile kanunlar tarafından belirlenen süre bekledikten sonra Bulgaristan vatandaşlık başvurusu gerçekleştirilebiliyor.

BULGARİSTAN VİZESİ İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER

Bulgaristan ve Schengen Vizesi

Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Bulgaristan buna rağmen henüz Schengen Anlaşması olarak bilinen sözleşmeye dâhil değil. Bu nedenle verilen Bulgaristan vizeleri Schengen vizesi değildir. Ülkeye girişler için verilen vize Bulgar vizesi olarak sunulur ve sadece bu ülkeye girişlerde kullanılabilir. Alınan bu vize ile Bulgaristan dışında sadece geçerli olduğu sürece yalnızca önce ülkeye girmek şartıyla Romanya, Ukrayna ve Hırvatistan’a gidilebiliyor.

Bulgaristan Vizesi Alması Gerekmeyen Türkiye Vatandaşları

Bulgaristan’a vizesiz giriş hakkı olan Türkiye vatandaşları da var. Bunlar ise devlet çalışanlarına verilen Yeşil Pasaport sahipleri. Ayrıca bir Schengen vizesine sahip olanlar da Bulgaristan’a giriş yapabiliyor ama konaklama sürelerinde bazı şartlara uymaları gerekir. Durum istismar edilmemeli. Zira alınan vize Bulgaristan’a giriş için verilmemiştir.  

Bulgaristan Vize Başvurusunun Yapıldığı Yerler

Komşu ülkeye gitmek için yapılması gereken başvurular sadece Türkiye’de bulunan ülkenin resmi temsilciliklerine yapılabiliyor. Talep iletilirken ikamet adresine dikkat etmek gerekir. Çünkü her temsilciliğin kendi görev alanı vardır ve bu alan dışından gelen başvuruları kabul etmezler. Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği, Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu ve Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu ile Bursa Konsolosluğu Türkiye’den vize başvurusu yapılabilecek yerler arasında bulunuyor. Ancak bu yerler, uzun süreli vize başvuruları dışında şahsi başvuru kabul etmezler. Kısa süreli talepler için resmi yetkili aracı kurumlara başvurmak gerekir. Bu temsilciliklerin çalışma saatleri daha önce belirlenmiştir ve resmi tatil günlerinde çalışmazlar. Ayrıca kabul saatleri de belirli bir programa göre, randevu verilerek yapılır.

Bulgaristan’a Vize Almak İçin Gerekli Belgeler

Farklı vize türü başvurularında hazırlanması gereken farklı belgeler olur. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli şey hazırlanacak olan evrakların eksiksiz ve içeriklerinin doğru bilgilerle doldurulmuş olması. Hatalı ve birbiriyle uyuşmayan evraklarda vize başvuruları reddedilir. Bulgaristan başvuru dosyasında yer alan ortak belgeler arasında Kimlik Örneği veya İkametgâh gibi her vize türünde toplanması istenen evraklar bulunur. Seyahat Sağlık Sigortası, konaklama yapılacak otel ile ilgili rezervasyon ve yolculuk biletinin gidiş-geliş bilgileri ise diğer istenen bazı evraklar arasında yer alıyor. Bunların dışında vize nedenine göre özel belgeler de temin edilmesi istenir. Bunlar arasında, örneğin, aile ziyareti veya ticaret gibi nedenlerle gidilirken alınması gereken davetiyeler bulunuyor.  Öğrenci olarak veya çalışmak için Bulgaristan’a gidecek olanlar da bu durumunu iki ülkede ispatlaması gerekir. Tüm hazırlanacak olan belgeler doğru yerlerden onaylanması gerekir. Ayrıca 18 yaşın altındakiler için ebeveynleri tarafından izin belgesi de verilmesi gerekir.

Bulgaristan Vizesi Çıkış Süresi

Bulgaristan’a yapılan konsolosluk başvuruları sadece bu ülkenin Türkiye’deki resmi birimleri tarafından değerlendirilebiliyor ve cevaplanıyor. Vize çıkış süresi başvuru dosyasının eksiksiz olma durumuna göre de değişebilir. Zira eksikliklerde ek evrak talep edilebiliyor. Kısa Süreli Bulgaristan vize talepleri ortalama 10 iş günü içerisinde sonuçlanabiliyor. Uzun süreli Bulgaristan vize başvurularında değerlendirme ve sonuçlanma süresi birkaç ayı bulabiliyor. Ancak süreçlerinin aşamaları aynı kısa vizelerde olan şartlar geçerlidir.

Bulgaristan Vize Ücreti

Her vize türü için farklı ücretler olabiliyor. Bu ücretler Bulgaristan devleti tarafından belirleniyor. Ödenen Konsolosluk harç bedeli dışında bazı küçük ek masraflar da olabiliyor. Uzun süreli Bulgaristan vize türlerinde talep edilen ücretler daha fazladır. Evrakları konsolosluklara ileten aracı acentelerin ücretleri ayrıdır. Ayrıca bir vize danışmanlık şirketinden hizmet alındığında ayrı bir bedel ödenir.


Tüm Bulgaristan vize türleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere web sitemizdeki kendi sayfalarından ulaşılabilir. Ayrıca çağrı merkezimizin telefonları aracılığıyla konuşabileceğiniz müşteri temsilcilerimiz de Bulgaristan hizmetlerimiz ile ilgili en güncel bilgileri paylaşmak için görevdeler. Elbette ofislerimize de bekleriz…

 

 

Bulgaristan Vizesi başvurularınızda durumunuza uygun en güncel evrak listesini size en yakın Bulgaristan Vize Merkezi’ni arayarak isteyin. Temsilcilerimiz ihtiyacınız olan evrak listesi ve vize ücreti hakkındaki teklifi e-posta yoluyla sizlere gönderecektir.